Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че страната се намира в най-тежката си икономическа криза от 40 години, като хвърли вината за това върху САЩ, а не върху иранското правителство, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп през миналата година изтегли страната от международното ядрено споразумение с Иран и отново наложи санкции срещу Ислямската република.

Работници, включително шофьори на камиони, земеделски стопани и търговци, проведоха оттогава спорадични протести срещу икономическите трудности, които понякога доведоха до сблъсъци със силите за сигурност.

"Днес страната е изправена пред най-големия натиск и икономически санкции през последните 40 години", коментира Рохани.

"Днес нашите проблеми се дължат главно на натиска от страна на Америка и нейните съюзници. А преданото правителство и ислямската система не трябва да бъдат обвинявани", добави иранският държавен глава.

Рохани говори по време на церемония в светилището на основателя на Ислямската република - аятолах Рухолах Хомейни, която е част от поредица от събития, с които се отбелязва 40-ата годишнина от революцията на 11 февруари 1979 г.

Иранската валута риалът през последните месеци се обезцени драстично, което затрудни обикновените хора да свързват двата края.