Страните от Европа, подписали ядреното споразумение на Иран със световните сили, трябва да убедят президента на САЩ Доналд Тръмп да не се изтегля от споразумението, тъй като няма "План Б" за споразумението. Това предупреди външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в профила си в "Туитър".

"Нещата стоят така: или всичко, или нищо. Европейските лидери трябва да насърчат Тръмп не само да остане в ядреното споразумение, но е по-важно да започнат да изпълняват лоялно своята част от сделката", настоява иранският първи дипломат.

Москва и Пекин се заканиха да блокират опитите на САЩ за саботиране на иранската ядрена сделка

Москва и Пекин се заканиха да блокират опитите на САЩ за саботиране на иранската ядрена сделка

Ще попречим на опитите за саботиране на тези споразумения

Съгласно споразумението на Иран със САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай, Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма, за да задоволи силите, че тя не би могла да бъде използвана за разработване на атомни бомби и оръжия. В замяна Иран получи облекчение на санкциите, повечето от които бяха отменени през януари 2016 г.

Тръмп даде на страните от Европа, които са страни по споразумението, краен срок до 12 май за "поправяне на ужасните недостатъци" на ядрената сделка, сключена през 2015 т., или ще откаже да удължи освобождаването на Иран от американските санкции.

За Макрон няма "план Б" в ядрената сделка с Иран

За Макрон няма "план Б" в ядрената сделка с Иран

САЩ трябва да останат в споразумението

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че няма "план Б" за сделката и САЩ трябва да останат в споразумението, докато няма по-добър вариант.

"Президентът Макрон правилно казва, че няма "план Б" относно споразумението", коментира Зариф.

Иран заяви, че ще се придържа към споразумението, докато другите страни го зачитат, но ще го "скъса", ако Вашингтон излезе от него.