Иранските власти са разпитали или арестували над 90 журналисти, откакто националните протести разтърсиха Ислямската република миналата година, съобщава АФП.

Арестите са били извършени в цялата страна. Повечето са освободени под гаранция или са получили амнистия, но съдбата на 11 журналисти, включително шестима задържани и петима други, очакващи присъди, все още е неизвестна, се казва в доклада, публикуван на Националния ден на журналистите в Иран, отбелязван на 8 август.

Припомняме, че масови демонстрации избухнаха през септември 2022 г. след смъртта в ареста на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини, арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане при жените в Ислямската република.

Стотици хора, включително служители на силите за сигурност, бяха убити и хиляди арестувани за участието им в това, което властите описаха като "бунтове", подклаждани от Запада.

Иран върна моралната полиция по улиците

Иран върна моралната полиция по улиците

10 месеца след смъртта на задържаната кюрдка и протестите

През юли Техран официално върна по улиците т.нар. морална полиция, въпреки протестите и обещанията за промени. 

Управниците на Иран гледат на хиджаба като на ключов стълб на ислямската революция, която ги доведе на власт, и смятат по-небрежното облекло за признак на западния упадък.

Мисията на ООН за установяване на факти в Иран призова иранските власти да прекратят екзекуциите на хора, осъдени на смърт заради участието си в антиправителствените протести, които разтърсиха страната миналата година.

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

Според иран, мотивите на ООН са изцяло политически и неприемливи