Иран предприе мерки за защита на петролните си инсталации от военни нападения, заяви високопоставен представител от иранския енергиен сектор, цитиран от Ройтерс.

 „Необходимите мерки бяха приложени в рафинериите за петрол в Арак и Бандар Абас, за да се гарантира, че евентуалните бомбардировки няма да повредят контролните сектори и други чувствителни корпуси на съоръженията", заяви Нуредин Шахназизаде, директор на Националната иранска компания за преработка и разпределение на петрол, цитиран от иранската агенция ИЛНА.

Нито САЩ, нито Израел отхвърлят категорично възможността за военна намеса в случай, че дипломатическите усилия за решение на иранския ядрен въпрос се провалят. Техеран заяви, че ще отвърне на всяко нападение.

САЩ и ЕС планират да наложат нови санкции срещу Иран.

На 31 декември изтече крайният срок, в който Ислямската република трябваше да приеме предложението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), даващо възможност на Техеран да обогати част от запасите си от уран в чужбина.

САЩ и Израел не изключиха евентуални военни удари срещу иранските ядрени обекти.

На свой ред Ислямската република организира редица военни учения - според Техеран, с оглед да се защити от всяка възможна атака срещу територията й. Иран твърди, че ядрената му програма е изцяло с мирен характер.

Иран неведнъж заплаши да отвърне на евентуални нападения с удар срещу интересите на Израел и на САЩ в региона.