САЩ наложиха нови санкции на 24 компании и финансови институции заради тяхната дейност с Иран, предаде АП.

Новите мерки идват дни след като президентът Барак Обама подписа законопроекта за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване на иранската ядрена програма.

Документът предвижда да бъдат лишени от достъп до американската финансова система чуждестранни банки, работещи с финансови институции на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Санкциите ще засегнат също фирми, изнасящи бензин и други петролни продукти за ислямската република, която внася 40 процента от бензина си, защото няма достатъчно рафинерии.

Мерките са много по-сурови от тези, които бяха одобрени от Съвета за сигурност на ООН миналия месец. Обама подчерта, че вратата за дипломатическо уреждане на иранския ядрен въпрос продължава да е отворена.

Белият дом вече отхвърли предложението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад за директни преговори лице в лице с американския му колега Барак Обама, като заяви, че Иран не се отнася сериозно към дискусията за ядрената програма, предава АФП.

В понеделник иранският лидер разкритикува Обама, че е пропуснал „исторически възможности" да възстанови отношенията с Техеран и му предложи да се срещнат.