Американският президент Барак Обама продължи санкциите срещу Иран с още една година, предаде Белият дом.

Продължените от Обама санкции бяха въведени през 1995 г. от администрацията на президента Бил Клинтън във връзка с обвинения по адрес на Иран, че подкрепя тероризма, а също така и че провежда разработки на оръжия за масово поразяване. Режимът на аятоласите отхвърля обвиненията и продължава да настоява, че разработваната ядрена програма е изцяло с мирни цели.

Новината идва часове след като стана ясно, че Техеран е започнал строителството на разкрития наскоро завод за обогатяване на уран преди 7 г., като изграждането е било прекъсвано, заявиха дипломати, цитирани от АП.

Според дипломатите, Иран започнал да изгражда завода близо до Кум през 2002 г., прекъснал през 2004 г. за 2 години, след което през 2006 г. строителството било възобновено.

Дипломатите пожелаха да запазят анонимност, за да обсъдят конфиденциална информация, получена от Международната агенция за атомна енергия.

Санкциите забраняват на американски компании да помагат за развитието на иранската нефтена промишленост, налагат ограничения на търговията и инвестициите в тази страна.

За пръв път санкции срещу Иран бяха въведени още през 1979 г. и от тогава регулярно се продължават и разширяват. Съгласно американското законодателство, президентът на страната е задължен ежегодно официално да продължава наложените по-рано санкции, в противен случай тяхното действие автоматично се прекратява.