Иран започва учения по противовъздушна отбрана, в които ще участват елитният Корпус на гвардейците на ислямската революция и редовни въоръжени сили, съобщи Ройтерс, като се позовава на иранската агенция ИРНА.

„Ученията тази седмица са организирани с цел защита на ядрените обекти на страната", заявил пред иранската агенция Фарс бригаден генерал Ахмад Мигани, командващ силите на ПВО на Ислямската република.

Иран често провежда военни учения и обявява постигнат напредък във военните си способности, в стремеж да демонстрира своята готовност да отблъсне всяка военна заплаха във връзка с оспорваната му ядрена програма, отбелязва Ройтерс.

Ученията ще се проведат дни след като се появиха спекулации, че режимът на аятоласите е изпробвал нова бойна ядрена глава от последно поколение.

Технологията, известна като устройство за "двуточкова имплозия", официално е тайна както в САЩ, така и във Великобритания. Според непубликувана досега документация, има вероятност ирански учени да са тествали компоненти от устройството. Данните за това се съхраняват в специално досие на МААЕ, обобщаващо цялата информация по случая. Досието е озаглавено "Възможни военни измерения на иранската ядрена програма". То е изработено отчасти на базата на доклади, предоставени от западни разузнавателни служби,отчасти на собствени наблюдения.

Нека си припомним, че само преди един месец вестник "Ню Йорк таймс" излезе с материал, според който Иран вече разполага с достатъчно информация да разработи и да произведе атомна бомба. Тогава американското издание също се позовава на поверителния доклад, изготвен от високопоставени членове на Международната агенция по атомна енергия.