В последния си бюлетин Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна докладва, че украинските военни са свалили 14 ударни дрона Shahed-136 за последните 24 часа. По този начин Украйна потвърди, че за първи път от няколко седмици насам страната отново е била ударена от ирански безпилотни самолети камикадзе.

Освен това силите за противовъздушна отбрана са свалили един "Орлан-10" и още два безпилотни летателни апарата, чийто вид предстои да бъде уточнен.

Украинските военни не уточняват срещу кои цели са били насочени дроновете, нито в коя област те са били неутрализирани от противовъздушната отбрана. Информацията гласи само, че дронове са били насочени към югоизточното направление.

Вчера вечерта потребители в социалните мрежи започнаха да публикуват видеоклипове с характерния шум на двигателя на иранските дронове, заради който те бяха наречени "мотопеди".

Сутринта ръководителят на администрацията на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи в канала си в Telegram, че силите за противовъздушна отбрана са свалили "всичките осем вражески дрона, които врагът е насочил към областта". Резниченко изказва предположение, че дроновете са били Shahed-136.

За предполагаеми нападения с дронове се съобщава и в други региони на страната.

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Ислямската република твърди, че това се е случило преди войната в Украйна

УНИАН припомня мнението на Евгений Силкин, говорител на командването за стратегически комуникации на ВСУ, че иранските дронове камикадзе са изработени от пластмаса и други материали, които не са устойчиви на замръзване. Затова и руската армия е спряла използването им срещу Украйна. "Не изчерпването на запасите им, а защото тези безпилотни летателни апарати не издържат на студа", обяснява Силкин паузата в руските атаки.

Украинското разузнаване обаче вече предупреди, че Русия и Иран са се договорили да произвеждат безпилотните самолети в Русия, което може и да означава частична модификация, която да е пригодена за използване през зимата.

Guardian: Украйна показва тактическа изобретателност и не спира да изненадва

Guardian: Украйна показва тактическа изобретателност и не спира да изненадва

Киев често не информира съюзниците си за планирани дръзки атаки