Съветникът по стратегическите въпроси на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей - Али РазаФергани, в поредица публикации в блога си отправя заплахи по адрес на САЩ и лично към президента. Той се заканва, че в случай на американски удар по Сирия дъщерята на Обама - Наташа, ще бъде отвлечена и изнасилена.

Фергани заплашва, че в течение на 21 часа след атака срещу Дамаск по целия свят ще бъдат похитени деца и близки на високопоставени американски лица. След още 18 часа правителството на САЩ ще получи кадри с ампутираните им крайници, подсилва зловещата закана съветникът на аятолаха.

Радио ГолосРоссии предава, че в последно време Фергани предупреждава Обама, „че всички хора по света ще разберат, че самият той заслужава насилие".
„Обама, ако атакуваш Сирия, то ще отидеш в ада. Затова, ако обичате, атакувайте" - призовава иранският политик.

Шокиращите заплахи към семейство Обама звучат на фона на информация от разузнаването на САЩ за прихваната заповед от Иран до иракски бунтовници за нападения над щатски структури в Багдад в случай на военен удар срещу режима на БашарАсад. За това съобщаваTheWallStreetJournal, като уточнява, че по негови сведения атаката може да е срещу американското посолство в иракската столица.

Според американски източници заповедта е издадена от КасемСолеймани - командващ бригадите „Ал Кудс" от Корпуса на стражите на Ислямската революция, и е насочена към групировките шиитски бунтовници в Ирак.

През август миналата година при визитата си в София вицепремиерът и министър по стратегическите въпроси на Израел Моше Яалон посочи именно Солеймани като поръчител на атентата в Сарафово, а терористите от радикалната ислямска групировка „Хизбула" определи като „подизпълнители".

Анализатори от американската армия и спецслужбите се опитват да предвидят вероятната реакция на Сирия, Иран и техните съюзници при военен удар. Усилено се следи иранският флот от няколко бързоходни съда, дислоцирани в близост до бойните кораби на САЩ в Персийския залив.

Освен това американските военни се опасяват от атаки на „Хизбула" срещу посолството в Бейрут. В случай на необходимост САЩ са подготвили морски пехотинци и други сили за оказване на помощ при евакуация на дипломатическите мисии.