Танкер, плаващ под ирански флаг, достави в петък в Сирия пратка петрол, която преди това САЩ бяха конфискували около Гърция. По този начин се сложи точка на месеците на несигурност относно товара, съобщи "Ройтерс".

Конфискуването на кораба "Лана", бивш "Пегас", накара иранските сили през май да конфискуват два гръцки танкера. Те бяха освободени на 16 ноември.

Данните от сателитното проследяване показаха, че "Лана" е разтоварил товара от около 700 000 барела в сирийското пристанище Баниас, заяви Клер Джънгман, ръководител на екипа на американската правозащитна група "Обединени срещу ядрения Иран" (UANI), която следи свързания с Иран трафик на танкери чрез проследяване на кораби и сателити.

Джънгман заяви пред "Ройтерс", че доставките на Иран за Дамаск "се разглеждат като начин за укрепване на регионалните позиции на страната, а също така са важна част от стратегията за оцеляване на режима".

Иранският танкер си връща конфискувания петрол

Иранският танкер си връща конфискувания петрол

Гръцкият върховен съд е решил в полза на Иран

Пристанище Баниас не отговори на телефонно обаждане извън обичайното работно време.

Последната съобщена позиция на "Лана" на 20 ноември е била на котва край бреговете на Сирия, според проследяването на кораба в Eikon.

В отговор на недостига на гориво Сирия е подложена на строги ограничения на потреблението му, което води до продължителни прекъсвания в електроснабдяването и телекомуникациите.

Сирийският внос от Иран варира ежемесечно. Според анализ на UANI през ноември Сирия е получила 1,39 млн. барела доставки от Иран, което е спад спрямо 3,5 млн. барела през октомври и 3,7 млн. барела през септември.

През април Съединените щати наеха танкер, за да конфискуват петрола на борда на кораба "Лана", който беше хвърлил котва край Гърция.

Продължават съдебните дела за иранския танкер в Гърция

Продължават съдебните дела за иранския танкер в Гърция

САЩ не се отказват от конфискацията на товара

След това петролът беше частично изваден и поставен на борда на танкера Ice Energy, който беше нает от Вашингтон и се очакваше да отплава за Съединените щати, преди Върховният съд на Гърция да постанови, че товарът трябва да бъде върнат на Иран.

В продължение на повече от два месеца "Лана" остана под арест край гръцкия остров Евия.