Танкерът "Лана" под ирански флаг, закотвен край пристанище Пирея, се очаква тази седмица да си върне част от товара си, който беше конфискуван от Съединените щати, и да отплава обратно към Иран, след решение на гръцкия Върховен съд, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Случаят обтегна отношенията между Атина и Техеран на фона на нарастващото напрежение между Иран и Съединените щати.

Изпомпването на петрола от "Лана" (бивш "Пегас"), накара иранските сили да задържат два гръцки танкера край своите брегове, които все още не са освободени.

"Решението на (гръцкия) Върховен съд ... е в полза на Иран", каза представител на гръцкото правителство, пожелал да остане анонимен поради чувствителността на въпроса. Служителят каза, че решението, което не е оповестено публично, е станало известно на правителството във вторник.

Друг служител потвърди решението. Правителствен говорител каза, че правителството няма да коментира съдебните решения.

Повече от два месеца плаващият под ирански флаг "Лана" остана арестуван край гръцкия остров Евбея, близо до град Каристос.

Гръцките власти одобриха освобождаването му по-рано този месец, след като съдебен състав се произнесе в полза на иранската компания, отменяйки предишна съдебна заповед, и корабът, който имаше проблеми с двигателя, беше изтеглен до Пирея.

Гръцките медии съобщиха, че Съединените щати са оспорили това решение, завеждайки делото пред Върховния съд на Гърция.

Министерството на правосъдието на САЩ отказа коментар.

"През изминалата година продажбите на въглеводороди на Иран бяха подновени заради слабото прилагане на санкциите. Това трябва да спре", каза Марк Уолъс, бивш посланик на САЩ в ООН, пред Ройтерс.

"САЩ трябва да продължат да налагат санкции и нашите съюзници трябва да се присъединят към нас в това усилие", каза Уолъс, който сега е главен изпълнителен директор на групата за застъпничество United Against Nuclear Iran (Обединени срещу ядрен Иран), която наблюдава свързания с ислямската република трафик на танкери.

Част от иранския петролен товар на кораба бе прехвърлен на друг кораб, "Айс Енерджи", който е нает от Съединените щати и също е закотвен край пристанище Пирея.

"Очаква се "Лана" да получи гориво и да тества двигателя си, за да може да започне прехвърлянето на петрол в края на седмицата и корабът да отплава", каза един от източниците.

В Гърция разкритикуваха конфискуването на иранския петрол от руски танкер
Обновена

В Гърция разкритикуваха конфискуването на иранския петрол от руски танкер

Иран предупреди Гърция да не търси помощта на САЩ