Иранският парламент прие дългоочаквано изменение на законите за трафик на наркотици, като това повиши праговете, които могат да доведат до смъртно наказание. Потенциално това опазва живота на мнозина, спасявайки ги от смъртни присъди, съобщава онлайн изданието "Индиан Експрес".

След месеци на дебат законопроектът получи парламентарно одобрение. Все пак проектът трябва да бъде одобрен от консервативно доминирания Съвет на пазителите.

Според международната организация "Амнести интернешънъл" Иран е сред първите пет държави по брой екзекуции в света през 2016 г. Повече от смъртните присъди са свързани точно с трафик на наркотици. Организацията отбеляза рязък спад в броя на екзекуциите в Иран тази година - с 42% до най-малко 567 тази година.

Новият закон увеличава прага на притежаваното количество наркотици, които могат да доведат до смъртно наказание от 30 грама на 2 килограма за производството и разпространението на химически вещества като хероин, кокаин и амфетамини. За естествените вещества като опиум и марихуана нивата са повишени от пет до 50 килограма.

В парламентарен дебат за защитата на законопроекта миналата седмица говорителят на съдебната и правна комисия Хасан Норузи заяви, че разходите на Иран за войната срещу наркотиците почти са се удвоили от 2010 г. насам. Той каза, че повече от 6 милиона души са замесени в наркоафери в страната , 5,2 милиона от тях са зависими и 1,8 милиона са потребители.

Ако законопроектът бъде приет, законът ще действа със задна дата.