Иранският президент Ебрахим Раиси ще посети Дамаск "в близко бъдеще", като това ще бъде първото му пътуване до Сирия от началото на гражданската война в страната, заяви в петък иранският външен министър.

Проправителственият сирийски вестник "Ал-Ватан" съобщи, че Раиси ще посети Дамаск в сряда, уточни АФП.

"Изготвихме програма... за посещение" на Раиси в Сирия, заяви външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан на пресконференция в иранското посолство в Бейрут, като добави, че пътуването ще се състои "в близко бъдеще".

Планираното посещение е в контекста на "многостранното" сътрудничество между Техеран и Дамаск, добави той, според официалния превод на арабски език, като нарече връзките между двете страни "отлични".

Иран е основен съюзник на президента Башар Асад и оказва финансова и военна подкрепа на неговия режим по време на 12-годишния конфликт в Сирия.

Амир-Абдолахиан отбеляза, че страната му е изпратила "военни съветници" в помощ на правителството от началото на войната.

Планираното пътуване на Раиси идва на фона на сближаването между регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия и засилената арабска ангажираност с Дамаск.

Амир-Абдолахиан заяви, че размириците между Рияд и Техеран ще имат "положителни последици за целия регион и в частност за Ливан".

Анкара обсъди с Москва, Дамаск и Техеран изтеглянето на войските си от Сирия

Анкара обсъди с Москва, Дамаск и Техеран изтеглянето на войските си от Сирия

Турция и Русия определиха разговорите за конструктивни

Асад посети Техеран през май миналата година, като това беше едва второто му докладвано пътуване до Ислямската република от началото на войната през 2011 г.

По време на пътуване до Дамаск през януари Амир-Абдолахиан заяви, че Асад е поканил Раиси да го посети.