Министрите на отбраната и ръководителите на разузнаването на Иран, Русия, Сирия и Турция проведоха разговори, които Анкара и Москва определиха като конструктивни, съобщава "Ройтерс".

Те бяха част от усилията за възстановяване на отношенията между Турция и Сирия след години на враждебност по време на войната в Сирия.

Турция подкрепи политическата и въоръжена опозиция срещу сирийския президент Башар Асад по време на 12-годишната гражданска война и изпрати свои войски в северната част на страната.

Москва - основен съюзник на Асад, насърчава помирението с Анкара. Дамаск обаче настоява за пълното изтегляне на турските войски, за да бъдат възстановени отношенията.

На разговорите в Москва министрите и шефовете на разузнавателните служби обсъдиха укрепването на сигурността в Сирия и нормализирането на връзките между Анкара и Дамаск, се посочва в отделни изявления на турското и руското министерство на отбраната.

Ердоган заговори за среща с Асад и мир в Сирия

Ердоган заговори за среща с Асад и мир в Сирия

Турският лидер променя политиката

И четирите страни потвърдиха желанието си да запазят териториалната цялост на Сирия и необходимостта от засилване на усилията за бързото завръщане на сирийските бежанци в страната им, се допълва в комюникетата.

Сирийското министерство на отбраната посочва, че на разговорите е било обсъдено изтеглянето на турските войски от Сирия, както и отварянето на стратегическата магистрала М4, която проправя пътя за възобновяване на търговията на Дамаск със съседните страни.

Министрите на отбраната на Сирия и Турция проведоха разговори в Москва и през декември, като това бе срещата на най-високо ниво между двете страни от началото на войната.

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Ердоган обяви началото на сухопътна операция срещу кюрдските бойци

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция отбеляза, че среща на външните министри на четирите страни, която ще надгради преговорите през декември, може да се проведе в началото на май, но впоследствие заяви, че е отложена, тъй като страните не могат да се договорят за конкретна дата.

Сирийски официални лица многократно са заявявали, че стъпки към нормализиране на връзките между Дамаск и Анкара са възможни само ако Турция се съгласи да изтегли хилядите си войници, разположени в контролираната от бунтовниците северозападна част на страната.

Засиленото военно присъствие на Турция попречи на предишни военни кампании, ръководени от Русия, да върнат под държавен контрол последния голям анклав, държан от бунтовниците в Сирия.

Ердоган и Асад се срещат в Русия?

Ердоган и Асад се срещат в Русия?

Москва подкрепя подобни разговори и иска да е домакин