Премиерът на Ирландия Лео Варадкар обяви, че ако Обединеното кралство не успее да постигне споразумение за Брекзит с Европейския съюз до 31 октомври, ще трябва да има проверки по пристанища, летища и вероятно край границата, съобщава "Ройтерс".

"Нито едно британско правителство не трябва да се опитва да налага митнически пунктове срещу желанията на хората в Ирландия и Северна Ирландия", добави Варадкар.

 Борис Джонсън: Няма да има гранични пунктове с Ирландия, но са нужни митнически проверки

Борис Джонсън: Няма да има гранични пунктове с Ирландия, но са нужни митнически проверки

Джонсън отново отрече обвинения, че е опипвал млада журналистка

Той все пак приветства отричането на британския премиер Борис Джонсън, че Великобритания възнамерява да предложи на ЕС създаването на митнически пунктове на ирландската граница като част от план за заместване на спорния "предпазен механизъм" за ирландската граница.

"Приветствам думите на премиера Джонсън от днес, когато той се отказа и се дистанцира от тези проектодокументи", заяви Лео Варадкар.

"Ако не беше, според мен, това би било твърдо доказателство за недобросъвестност от страна на британското правителство", допълни ирландският премиер.

Вчера ирландската национална телевизия RTE съобщи, че Великобритания е предложила технически, или така наречен "проектодокумент", с който да създаде "центрове за митническо освобождаване" от двете страни на ирландската граница след Брекзит, за да избегне необходимостта от проверки на самата граница.