Преброяването на бюлетините от ирландския референдум за Лисабонския договор започна, съобщава радио РТЕ.
Резултатите от вота се очакват около 19 часа българско време.

По предварителни данни Ирландия е одобрила Лисабонския договор.

Това съобщи Ройтерс, като цитира източник от управляващата в страната партия.

„Според нашите данни, 60% от гласувалите са подкрепили документа, който трябва да реформира ръководните органи и структурата на управление на ЕС", посочва източникът.

"Резултатите от екзит пол проучванията дават превес на тези, които са гласували с "Да", оосбено в работническите градски райони, където миналия път бяха силните позиции на тези, които бяха против", допълни представителят на ирландската управляваща партия "Фиана фойл".

През миналата година Ирландия проведе референдум за приемането на Договора от Лисабон, но тогава гражданите на страната отхвърлиха документа. По давление на Европейския съюз Ирландия се съгласи да организира повторно гласуване, за което Брюксел беше принуден да направи политически отстъпки.

На срещата на ЕС на 19 юни тази година европейските лидери се съгласиха да предоставят на Ирландия гаранции, че Лисабонският договор няма да повлияе негативно на редица вътрешнополитически аспекти, вкл. абортите и военния неутралитет.

Според инициаторите за подписването на този протокол тези отстъпки би трябвало да позволят на гражданите да подкрепят договора на повторния референдум.

Ирландия е единствената страна в Европейския съюз, където новият договор трябваше да бъде одобрен на всенародно гласуване. Във всички останали страни той беше ратифициран от националните парламенти / в някои страни процесът по ратификация все още не е завършил/.

Ирландия не за първи път в историята си отхвърля европейски документ. През 2001 г. на подобен референдум ирландците не одобриха Договора от Ница, където беше залегнало разширяването на ЕС с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа. 

Правителството на страната организира втори референдум, на който в крайна сметка документът беше приет и по ирония на съдбата разширяването на ЕС през май 2004 г. се случи именно по време на ирландското председателство на съюза.