Ирландското правителство се подготвя да понесе тежко поражение на днешните парламентарни избори в страната, предаде АП. Гласоподавателите тръгнаха към урните загрижени за съкращенията в държавния сектор, повишените данъци, безработицата и унизителния спасителен заем от ЕС и МВФ.

На днешните избори се състезават рекордните 566 кандидати за 166 места в ирландското Дели. От тях 179 са независими. Очаква се по-голямата част от над трите милиона гласоподаватели да гласуват доверие на правителство, оглавявано от опозиционната партия „Файн Геъл".

Тя имаше значителна преднина през цялата предизборна кампания, която беше доминирана от дебата как да бъде възстановена икономиката, срината от жилищната криза. Банковият сектор беше спасен с външна помощ, а безработицата е над 13%.

Лидерът на опозицията Енда Кени призова ирландците „да превърнат яростта си в действие". В четвъртък той обвини управляващите, че са дали цялата власт на предприемачите и на банките и сега, след техния провал, хиляди млади хора са принудени да напуснат Ирландия в търсене на по-добър живот.

Управляващата партия „Фиана Фейл" се подготвя да посрещне тежко поражение. Тя управлява страната в периода на икономически възход пред 1994-2007г., но и по пътя надолу, чиято комбинация беше унизителния спасителен заем от ЕС и МВФ.

Лейбъристите в Ирландия също се надяват на добри резултати във вота, като целта им е министерско кресло в евентуално коалиционно правителство. Техните поддръжници се опасяват, че при еднолично управление на „Файн Геъл" ще бъдат съкратени до 20 000 държавни служители.