Стотици ирландски полицаи могат да бъдат изпратени да охраняват границата с управляваната от Великобритания Северна Ирландия, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, съобщава "Ройтерс".

Бъдещето на границата между Ирландия и Северна Ирландия, която ще бъде единствената британска сухопътна граница с блока, показва една голяма пречка при ратифицирането на споразумението за Брекзит в Лондон.

Позовавайки се на среща на полицейския комисар Дрю Харис с висши служители, вестник "Айриш индипендънт" съобщава, че плановете за извънредни ситуации се изготвят като част от дискусиите за "най-лошия сценарий".

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Трябва да договорим споразумение за митническите проверки

Около 600 служители биха могли да бъдат изпратени да следят приблизително 300-те "гранични пункта" по протежение на граница от 500 километра, посочва вестникът.

Очаква се да бъде издадено известие следващата седмица за търсене на доброволци, които да бъдат командировани от шест до дванадесет месеца.

"Ройтерс" не получи отговор от говорителя на полицията, за коментар. Всички страни твърдят, че искат границата да остане отворена.

"Застрахователната политика", насочена към постигането на тази цел чрез обвързване на Великобритания с правила на ЕС, до момента на постигане на решение, е цитирана от много британски депутати като причина за цялостното отхвърляне на сделката миналата седмица.

Шотландия пришпорва Тереза Мей да отложи Брекзит

Шотландия пришпорва Тереза Мей да отложи Брекзит

Пълен хаос около Брекзит

Ирландското правителство също настоява, че няма да одобри планове за непредвидени обстоятелства за връщането на твърда граница на острова, заедно с митнически проверки, ако Великобритания си тръгне на 29 март без сделка.

Полицията от двете страни на границата предупреди, че митническите пунктове могат да бъдат цел за малък брой войнстващи групи, все още активни в Северна Ирландия, след като с мирно споразумение от 1998 г., приключиха три десетилетия на насилие.

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Това намекна главният преговарящ на ЕС за Брекзит