Заплахата от депортиране в Руанда кара мигрантите да се отправят към Ирландия, вместо да останат във Великобритания. Това заяви ирландският вицепремиер Майкъл Мартин, цитиран от "Ройтерс".

Програмата на британския премиер Риши Сунак за изпращане на нелегални мигранти в африканската страна беше одобрена от парламента по-рано тази седмица. Правителството очаква първите полети да започнат след 10-12 седмици.

Мартин отбеляза, че тази политика вече засяга Ирландия, защото хората се "страхуват" да останат във Великобритания.

Великобритания официално узакони изпращането на мигранти в Руанда

Великобритания официално узакони изпращането на мигранти в Руанда

Кралското одобрение е последният етап от законодателния процес

По негови думи бежанците се стремят "да получат убежище тук и в рамките на Европейския съюз, за ​​да не бъдат потенциално депортирани в Руанда".

Границата между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия, член на Европейския съюз, е единствената сухопътна граница между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Тази граница на практика е отворена, без имиграционни проверки - ключово условие на сделката, която изведе Великобритания от ЕС през 2020 г.

По-рано тази седмица министърът на правосъдието на Ирландия Хелън Макенти заяви пред парламентарна комисия, че според нея над 80% от хората, кандидатстващи за убежище в Ирландия, идват от Великобритания през сухопътната граница със Северна Ирландия.

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Оспорваното споразумение все пак получи одобрение в парламента

Британският премиер Риши Сунак инвестира огромно количество политически капитал в обещанието да пресече наплива на мигранти, които пристигат без разрешение на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки.

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Инициативата обаче се сблъска с правни пречки, след като миналата година Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

По данни на британското правителство понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, като капацитетът може да бъде увеличен.