Британският премиер Риши Сунак съобщи днес на пресконференция, че първият полет с търсещи убежище лица до Руанда ще излети след 10-12 седмици. По негови думи правителството вече е направило конкретни приготовления, предават от Reuteres.

"Мога да потвърдя, че поставихме летище в готовност, резервирахме търговски чартърни самолети за конкретни слотове и имаме 500 добре обучени лица, готови да ескортират нелегални мигранти по целия път до Руанда, с още 300 обучени служители през следващите седмици", посочи Сунак.

"Готови сме. Плановете са в сила. И тези полети ще излетят, каквото и да стане", категоричен е той. Според графика, определен от британския премиер, първият полет ще тръгне през юли.

Сунак е уверен, че планът отговаря на всички международни задължения на Великобритания, като коментар на въпрос относно членството на държавата в Европейската конвенция за правата на човека.

"Ако някога се стигне до избор между нашата национална сигурност — осигуряването на нашите граници — и членството в чужд съд, аз, разбира се, винаги ще давам приоритет на нашата национална сигурност", допълни той.

Припомняме, в началото на 2024 г. Риши Сунак спечели първото гласуване в горната камара на парламента за плана за изпращане на търсещи убежище в Руанда. Оттогава предложението претърпя редица поражения и спънки. В началото на март Камарата на лордовете прокара 5 поправки по законопроекта.

Комитетът по правата на човека на ООН призова на 28 март Великобритания да се откаже от спорния законопроект, поради опасения, че споразумението не е в съответствие с международното право.

На 16 април депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха всички промени. Затова днес се очаква законопроектът да бъде разгледан отново в горната камара.

И Великобритания, и Руанда нетърпеливи за първите депортации на мигранти

И Великобритания, и Руанда нетърпеливи за първите депортации на мигранти

Очаква се полетите да започнат от пролетта