Ирландия се превърна във втората страна в света, която обяви извънредно положение във връзка с климата и биологичното разнообразие.

Това се случи, след като докладът на ирландския парламент за действията по климата беше приет от правителството и опозиционните партии без гласуване, съобщават ирландските медии.

Ирландия последва примера на Великобритания, която обяви извънредно положение във връзка с климата по-рано този месец, след като 16-годишната шведска активистка за климата Грета Тунберг се обърна към британските депутати, призовавайки за повече действия в областта на климата и след протестите на групата за действия по климата "Бунт срещу измирането".

Развитието беше приветствано от председателя на комисията за действия по климата Хилдегард Наутън, която добави: "Сега е необходимо действие."

Лидерът на Зелената партия Иймон Райън също приветства новината, като добави, че е важно да се действа сега по доклада.

Тунберг приветства новината.

Други обаче бяха по-скептични за това какво всъщност означава това.

Депутатката Брид Смит от партията "Солидарност/Хората преди печалбата" попита дали това означава, че правителството ще подкрепи законопроекта ѝ за ограничаване на проучванията за нефт и газ, за инвестиране в крайбрежни вятърни перки и безплатно използване на обществения транспорт.

Засега няма определена дефиниция за това какво е "извънредно положение с климата", така че всяко правителство ще трябва да определи как се подготвя за това ново развитие.

Емисиите на СО2 в ЕС през 2018-а са намалели в сравнение с 2017-а

Емисиите на СО2 в ЕС през 2018-а са намалели в сравнение с 2017-а

България е сред рекордьорките по спад на емисиите

Ала според последните данни на "Евростат" борбата на Ирландия срещу климатичните промени може да се подобрява. Островната страна е третата страна след Португалия и България, която намалява емисиите си на СО2 през 2018 г.

Ирландия обаче не е сред осемте страни от ЕС, които призоваха в сряда за по-амбициозни действия във връзка с климатичните промени преди срещата на лидерите на страните членки на Европейския съюз в румънския град Сибиу.