Ирландският премиер обяви, че е отворен за среща с милиардера Доналд Тръмп, който трябва да посети Ирландия този месец, като той ще се възползва от възможността да каже на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ, че неговите възгледи са расистки, отбелязва „Ройтерс”.

Енда Кени заяви пред ирландския парламент през миналата седмица, че смята, че Тръмп е направил „расистки и опасни” коментари по време на предизборната си кампания, за да си осигури номинацията на републиканците и по-късно изтъкна, че нямало планове да се срещне с него.

Притиснат от репортери днес, Кени коментирал: „Аз не бих имал затруднение да се срещна с Доналд Тръмп”, въпреки че с него все още никой не е влизал във връзка с евентуална среща.  

Запитан дали той би използвал такава среща, за да обясни защо смята, че коментарите на Тръмп са расистки, Кени изтъкнал: „Разбира се, ще бъда много щастлив да го сторя.”

Тръмп обяви миналата седмица, че ще посети своето голф игрище в Дуунбег, намиращ се на западния бряг на Ирландия по време на пътуване до Шотландия и Ирландия в периода между 22 и 25 юни.

Тръмп миналата година разгневи мнозина от двете страни на Атлантическия океан, като предложи временна забрана мюсюлманите да влизат в САЩ като отговор на ислямистките нападения в Париж и Калифорния. Неговите коментари за спиране на мексиканските мигранти, влизащи в САЩ, също предизвикаха остри реакции.