Шест бивши комунистически страни призоваха Брюксел да предложи общоевропейска забрана на отричането на престъпленията на комунистическите режими, съобщава europe.bg

Според тях жертвите са забравени от западните страни.

„Принципът на правосъдието трябва да осигури равното отношение към жертвите на всеки тоталитарен режим", се казва в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Румъния.

В писмото до комисаря по правосъдие Вивиан Рединг, Николай Младенов и колегите му заявяват, че „публичното опрощаване, отричане или грубо тривиализиране на тоталитарните режими", трябва да бъде криминализирано, независимо за какъв режим става дума.

Отричането на Холокоста вече е забранено в много европейски държави, но шестте страни искат такова законодателство да покрие и престъпленията на Съветския съюз и сателитите му.

„Отричането на всяко международно престъпление трябва да бъде третирано по еднакви стандарти, за да не се допусне създаването на благоприятни условия за реабилитацията и възраждането на тоталитарни идеологии", се казва в писмото.