88-годишен австралийски лекар, държан в плен от ислямски екстремисти в Западна Африка повече от седем години, беше освободен и се върна в Австралия при семейството си, предава Асошиейтед прес.

Кен Елиът е в безопасност и е добре и се събра отново със съпругата си и децата си в четвъртък вечерта, каза външният министър на Австралия Пени Уонг.

"Много се радвам да Ви съобщя, че д-р Кен Елиът, който беше държан за заложник в Западна Африка от около седем години, се събра отново в Австралия със семейството си", каза Уонг пред репортери в Сидни.

Елиът и съпругата му бяха отвлечени в Буркина Фасо, където управляваха медицинска клиника в продължение на четири десетилетия. Джослин Елиът беше освободена три седмици по-късно.

"Искаме да изразим своята благодарност към Бог и всички, които продължават да се молят за нас", каза семейството на Елиът в изявление, публикувано от отдела на Уонг.

"Изразяваме облекчението си, че д-р Елиът е на свобода и благодарим на австралийското правителство и на всички, които са участвали, за да осигурят освобождаването му", се казва в изявлението на семейството.

Уонг каза, че не е бил платен откуп, за да се осигури свободата на Елиът, но не се разкриват други подробности за освобождаването му. Медиите съобщиха, че той се е събрал отново със семейството си в Пърт.

"На 88-годишна възраст и след много години далеч от дома, д-р Елиът сега се нуждае от време и уединение, за да си почине и да възстанови силите си", добави семейството.

Буркина Фасо забрани френски тв канал след интервю с местния лидер на "Ал Кайда"

Буркина Фасо забрани френски тв канал след интервю с местния лидер на "Ал Кайда"

Продължава влошаването на отношенията с Париж

Войнстващата група, която стои зад отвличането, "Ал Кайда в ислямския Магреб", стана известна до голяма степен чрез операции за отвличане срещу откуп, насочени към чуждестранни хуманитарни работници и туристи.

В деня, в който австралийската двойка беше отвлечена - 15 януари 2016 г. - бяха убити 30 души при екстремистка атака в столицата на Буркина Фасо Уагадугу. Северноафриканското крило на Ал Кайда пое отговорност за това нападение и други нападения в Западна Африка месеци по-рано, включително убийството на 20 души при нападение срещу хотел в столицата на Мали Бамако.

Семейство Елиът бяха отвлечени в района на град Джибо в северната част на Буркина Фасо, близо до границата с Мали и Нигер.

Джоселин Елиът беше освободена в съседен Нигер. Тогавашният президент на Нигер Махамаду Исуфу е работил с разузнавателните служби на Буркина Фасо, за да осигури нейното освобождаване, съобщи тогава неговата канцелария.

Австралия не е платила откуп, за да осигури освобождаването на Кен Елиът, каза Уонг. "Австралийското правителство има ясна политика, че не плащаме откупи", каза Уонг.

"Това, което направихме през последните седем години, е да гарантираме, че работихме с други правителства и местни власти във връзка с д-р Елиът", добави тя.

Ислямисти отвлякоха над 50 жени в Буркина Фасо

Ислямисти отвлякоха над 50 жени в Буркина Фасо

Това е първият подобен случай в страната