Най-малко 10 души са убити при нападение в източната част на Демократична република Конго в петък. Предполага се, че извършителите са ислямистки бунтовници, съобщиха местните власти и източник от ООН.

Нападателите са стреляли с оръжия по хора, работещи на нивите в община Мулекера, обясни кметът на Мулекера Нгонго Маянга в събота, цитиран от Reuters.

По думите му със сигурност има и други тела, които тепърва ще бъдат открити. Търсенето продължава, увери той, като за нападението обвини бунтовническата група на Съюзните демократични сили (ADF).

Източник от мироопазващата мисия на ООН в Конго потвърди, че 10 души са били убити.

ADF произхожда от съседна Уганда. Сега базиран в Източно Конго, той се е заклел във вярност на Ислямска държава и организира чести атаки, като допълнително дестабилизира регион, в който са активни много въоръжени групи.

Десетилетия на конфликт между армията и множество бунтовнически групи дестабилизираха Източно Конго и подхраниха дългогодишна хуманитарна криза.

Атаките се засилиха през последната година и броят на разселените хора възлиза на 7.1 милиона в края на март, сочат данните на хуманитарната агенция на ООН OCHA.

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Мисията на ООН не се ползва с подкрепата на местното население