Организацията „Ислямска държава” е екзекутирала най-малко 24 цивилни граждани, след като е превзела село в Северна Сирия. Населеното място е било под контрола на подкрепяния от САЩ Кюрдско-арабски алианс, съобщават активисти, цитирани от Агенция „Франс прес”.

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че 24 цивилни са били екзекутирани в последните 24 часа, след като терористичната групировка е превзела Буейр от Сирийските демократични сили.

Селото се намира на около 10 км северозападно от Манбидж, ключова точка между турската граница и т. нар. столица на „Ислямска държава” – град Рака.

„Ислямска държава” е иззела контрола над няколко села в провинцията, северозападно от Манбидж след стартирането на „свирепо нападение” в четвъртък, съобщават от центъра. Неправителствената информация се позовава на източници от Сирия за тази информация.

Сирийските демократични сили, подкрепяни от въздушните удари на западната коалиция, започнаха офанзива за възвръщането на  Манбидж на 31 май.

Алиансът успя да влезе в града, но оттогава е изправен пред свиреп отпор от екстремистите, които ги отблъскват с атентатори самоубийци и коли бомби.

Повече от 280 000 души са убити, а милиони разселени 5-годишния конфликт в Сирия.