Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") заплаши, че ще извърши още терористични атаки в Испания, съобщават испански медии.

Във видео, публикувано онлайн, двама терористи от ДАЕШ изразяват надежда, че "Андалусия ще стане отново част от халифата", имайки предвид територията на Южна и Централна Испания, която е била под мюсюлмански контрол в продължение на повече от 500 години през Средновековието.

Терористите от Барселона не са били в Париж на "шопинг"

Терористите от Барселона не са били в Париж на "шопинг"

Следователите търсят връзки с евентуални клетки другаде в Европа

Говорейки на испански, двамата мъже приветствали терористичната атака в Барселона през миналата седмица, при която загинаха 15 души и бяха ранени над 120 души, като се зарекли, че ще продължат войната си "до края на света". Те обвиняват испанците за "мюсюлманската кръв, пролята по време на Испанската инквизиция" и обещават да "отмъстят" за това "клане".

Испанската полиция ликвидира мъжа, който прегази с микробус минувачите на централния пешеходен булевард в Барселона, докато няколко други членове на 12-членната терористична клетка, която е планирала нападенията, бяха арестувани, а други бяха застреляни след атаката в Камбрилс, която беше извършен няколко часа след тази в Барселона. Един от задържаните заподозрени твърди, че терористичната клетка е възнамерявала да извърши по-голямо нападение.

Терористите от Барселона планирали по-голяма атака

Терористите от Барселона планирали по-голяма атака

Това призна един от заподозрените пред съда