"Ислямска държава" пое в понеделник отговорност за самоубийствения бомбен атентат на политически митинг в северозападен Пакистан, предава Ройтерс. Броят на жертвите от атаката нарасна до 45.

Бомбата е избухнала на събрание в неделя на консервативната партия Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), която е известна с връзките си с твърдолинейни ислямисти, но която осъжда екстремистите, които искат да свалят пакистанското правителство.

Атаката в района на Баджаур в северозападен Пакистан, близо до границата с Афганистан, засили опасенията за сигурността в навечерието на националните избори през ноември.

Твърдолинейната въоръжена групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, публикувайки изявление в своя канал Telegram в понеделник.

"Атаката идва в естествения контекст на продължаващата война, водена от "Ислямска държава" срещу "демокрацията" като режим, враждебен на истинския ислям и в конфликт с неговия божествен закон", каза агенцията Amaq на групата в Telegram.

Служител на държавна спасителна агенция, Билал Файзи, каза, че броят на загиналите е нараснал до 45. От повече от 130 ранени, 61 са на лечение, каза правителственият здравен съветник Риаз Ануар.

Премиерът Шехбаз Шариф заклейми експлозията като атака срещу демократичния процес. Перспективите за изборите вече са замъглени от месеци на съперничество между основните партии и обвинения за военно участие в цивилната политика, което военните отричат.

Мандатът на правителството изтича през първата половина на август, след което преди началото на ноември трябва да се проведат избори, подготовката за които обикновено е наситена с политически митинги и кампании.

"Оправданието за отлагане на изборите може да стане по-силно, ако серия от подобни атаки продължат да се случват", каза пред Ройтерс бившият шеф на пакистанската служба за борба с тероризма Каваджа Халид Фарук.

"Подобни целенасочени атаки могат да повлияят на представянето и предизборната кампания на засегнатите политически партии."

Пакистан стана свидетел на възобновяване на атаките от страна на ислямистки бойци от миналата година, когато прекратяването на огъня между пакистанските талибани, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) и правителството се провали.

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Източна Сирия

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Източна Сирия

При въздушен удар на 7 юли