Съединените щати обявиха, че са извършили удар, при който е убит лидерът на "Ислямска държава" в Източна Сирия - Осамах ал Мухаджир, съобщава в. "Гардиън".

По информация на Централното командване на САЩ атаката е била извършена на 7 юли от същите дронове MQ-9, които по-рано през деня са влезли в сблъсък с руски самолети, продължил почти два часа.

По-рано американските военновъздушни сили публикуваха видеозаписи, за които твърдят, че показват среща между безпилотните летателни апарати и руските изтребители, принудила MQ-9 Reapers да предприемат действия за избягване.

САЩ казват, че руски самолети са пречили на техни дронове над Сирия

САЩ казват, че руски самолети са пречили на техни дронове над Сирия

Дроновете са участвали в мисия срещу цели на "Ислямска държава"

Централните военновъздушни сили на САЩ заявиха, че въпросните събития представляват ново ниво на непрофесионални и опасни действия от страна на руските военновъздушни сили, опериращи в Сирия.

Командирът на 9-та военновъздушна сила на САЩ в Близкия изток Алекс Гринкевич посочи, руските самолети са изпуснали сигнални ракети, прикрепени към парашути пред американските безпилотни самолети, което принудило дроновете да предприемат заобиколни маневри.

Освен това един от руските пилоти е маневрирал пред дрон и е включил форсажните камери на самолета, което е усложнило безопасното му управление.

Русия видя нови нарушения на САЩ над Сирия

Русия видя нови нарушения на САЩ над Сирия

Девет полета на безпилотни самолети на ръководената от САЩ коалиция в Сирия