Терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") публикуваха аудио запис, в който твърдят, че говори техният главатар Абу Бакр ал Багдади, съобщават световните информационни агенции.

Говорещият, който звучи като главатаря на ДАЕШ, изглежда прави препратки към неотдавнашните заплахи на Северна Корея срещу Япония и САЩ.

Той също така говори за битките за крепости на ДАЕШ като иракския град Мосул, който беше отвоюван обратно от иракските сили през юли.

Пентагона: Ал Багдади е жив

Пентагона: Ал Багдади е жив

Седмици по-рано от руската армия заявиха

Багдади, за чиято глава САЩ дават 25 млн. долара, не е бил засичан на обществено място от юли 2014 г., като това предизвика множество спекулации за съдбата му, включително неколкократно беше обявявано, че е мъртъв.

Последният път, в който се появи публично, беше в Голямата джамия "Ал Нури" в Мосул, след като ДАЕШ превзеха града и оттам обявиха своя "халифат".

Запитан за аудио записа, говорителят на американските сили, сражаващи се с ДАЕШ коментира, че "без проверими доказателства за смъртта му, ние продължихме да предполагаме, че той е жив".

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв
Обновена

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв

Съобщава се и името на "нов халифат"

От Министерството на отбраната на САЩ са заявили, че знаели за записа, като предприели стъпки за проучването му. "Въпреки че нямаме причина да се съмняваме в автентичността на записа, засега нямаме потвърждение за това", изтъкна говорителят на военното министерство.

ДАЕШ, която се прочу с бруталното си насилие срещу цивилни и пленници, претърпя големи териториални загуби през настоящата година в Сирия и Ирак.

46-минутният запис е бил публикуван от сайт, свързан с терористичната групировка и е първата подобна реч, която се появява от ноември миналата година насам.

Освен за битката за Мосул, говорещият в записа споменава и битките за Ракка и Хама в Сирия, както и за Сирт в Либия, изтъквайки, че кръвопролитието нямало да бъде напразно. Той също така говори за мирните преговори за Сирия, които се провеждат с посредничеството на Русия и Турция. По-голямата част от речта е на религиозни теми.