Месеци след като Ирак обяви победа над терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), нейните бойци се завръщат, отвличайки и убивайки хора, съобщава "Ройтерс".

След като мечтата на терористите за халифат в Близкия изток в момента е мъртва, ДАЕШ премина към нападения тип "удряш и бягаш", целящи подкопаване на правителството в Багдад. Това са коментирали военнослужещи, служители на разузнаването и на правителството, интервюирани от агенцията.

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Разрушил сграда, използвана като команден и логистичен център от терористите

ДАЕШ се преформатираха няколко месеца преди Багдад да обяви през декември, че е разгромил терористите, посочват служители на разузнаването, които подчертават, че групировката ще възприеме партизански тактики, след като вече не биха могли да контролират територии.

В Ирак сега се наблюдава увеличаване на отвличанията и убийствата, главно в провинциите Киркук, Дияла и Салахудин, след като в страната се проведоха избори през май, като това е индикация, че правителството ще бъде подложено на нов натиск от страна на групировка, която някога контролираше една трета от страната по време тригодишното господство на терора.

През миналия месец са регистрирани най-малко 83 случая на отвличане, убийство или и двете в трите провинции. Повечето са били извършени на магистрала, свързваща Багдад с провинция Киркук. През май броят на подобни инциденти в този район е бил 30, докато през март е бил седем.

При един от инцидентите на 17 юни, трима шиити са били отвлечени от терористи от ДАЕШ, облечени в полицейски униформи на контролно-пропускателен пункт на магистралата. Десет дни по-късно бяха открити техните осакатени трупове, в които са били заложени експлозиви, които да убият всеки, който ги открие.

Терористите от ДАЕШ подновиха клетвата си за вярност към "халифа" Багдади

Терористите от ДАЕШ подновиха клетвата си за вярност към "халифа" Багдади

"За да вбесяваме и тероризираме неверниците"