Екстремистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") отново са потвърдили лоялността си към главатаря на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади, като това е тяхното първо публично вричане във вярност към него, откакто неговият "халифат" в Сирия и Ирак се сгромоляса през миналата година, съобщава "Ройтерс".

Групировката продължава да извършва бомбени атентати, засади и убийства в двете страни, както и в Либия. Местонахождението на Багдади обаче не е известно, след като трансграничният "халифат", който той обяви през 2014 г., се разпадна с падането на градовете Мосул и Ракка, които бяха крепостите на джихадистите съответно в Ирак и Сирия.

ДАЕШ са разгромени, но все още са заплаха за света, обяви Путин

ДАЕШ са разгромени, но все още са заплаха за света, обяви Путин

ДАЕШ запазвала значителен разрушителен потенциал

"За да вбесяваме и тероризираме неверниците, ние подновяваме обещанието си за лоялност към командира на вярващите и халифа на мюсюлманите, муджахид шейх Абу Бакр ал Багдади ал Хусайни ал Кураши, нека Бог да го пази", изтъкват екстремистите в изявление, публикувано в техните социални медии.

Хишам ал Хашими, който съветва няколко правителства, включително това на Ирак по въпросите на ДАЕШ, е посочил пред "Ройтерс", че това е първото известно вричане във вярност към Багдади, откакто иракските сили отвоюваха обратно Мосул през юли, а Сирийските демократични сили, които са алианс между кюрдски и арабски милиции, превзеха Ракка през ноември, подкрепяни от коалицията, ръководена от САЩ.

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за ДАЕШ, разкри Цветанов

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за ДАЕШ, разкри Цветанов

Срещата е историческа според Цветанов