Доклад на европейската служба за борба с престъпността Европол сочи, че около 800 граждани на държави от Западните Балкани са се сражавали за терористичната организация "Ислямска държава" (ДАЕШ). Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в хода на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, която се провежда днес в София.

По думите на Цветанов Западните Балкани не са просто съседни държави на Европа, тези страни са от стратегическа важност за ЕС и са в сърцето на Европа, предаде Фокус. "Важно за сигурността на целия континент е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и на зони на влияние на други фактори от геополитическата карта. Това е политическият прочит на ситуацията в региона", допълни Цветанов.

Шефът на Европол: 30 хил. европейци са потенциални терористи

Шефът на Европол: 30 хил. европейци са потенциални терористи

Всички европейски страни са застрашени от тероризъм

Според Цветанов днешната среща на съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, която е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на ЕП и националните институции, е историческа. На срещата са се събрали повече от 130 парламентаристи от 27 национални законодателни институции, обясни Цветанов. Той припомни, че чл. 88 от Договора за функциониране на ЕС от Лисабон предоставя безпрецедентна по рода си форма за надзор на дейността на Европол, като регламентира този политически надзор като споделена отговорност между ЕП и националните парламенти.

Освен Западните Балкани, на срещата се обсъждат въпроси като киберсигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и теми, свързани с гарантиране на сигурността онлайн и неутрализирането и ограничаването на незаконното съдържание в интернет.

На срещата присъства и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес. По думите на Мораес срещата днес цели да се приеме правилник за работата на Европол. "Трябва да положим всички усилия, за да успеем да постигнем тази своя цел и Европол да бъде онази могъща институция, която ние всички искаме да бъде", допълни той.

Европол винаги е бил надежден партньор на България според Борисов

Европол винаги е бил надежден партньор на България според Борисов

Премиерът се срещна с бъдещата шефка на Европол

Мораес благодари и на представителите на националните парламенти и на евродепутатите за тясното сътрудничество за провеждането на Срещата на СГПК на Европол. Във форума участват представители на законодателните институции на 27-те страни-членки на ЕС, както и девет евродепутати.