30 хил. европейци са потенциални терористи, това заяви в ефира на bTV директорът на Европол Роб Уенрайт. По думите му около 30 хил. души в Европа са потенциално част от терористични общности.

И България, и всички други европейски страни са застрашени от тероризма, обясни Уенрайт.

Шефът на Европол похвали българската полиция

Шефът на Европол похвали българската полиция

Захариева връчи "Златна лаврова клонка" на Роб Уейнрайт

Той уточни, че нещата не са толкова лесни и ясни. "Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на "Ислямска държава", изтъкна директора на Европол.

По думите на Уенрайт Европа е заплашена от комплексни опасности - експлозия от терористичната дейност дейност през последните години, киберзаплахи и много групи, подобни на мафии в много държави.

Относно атентата в Сарафово Уенрайт коментира, че българските власти са дали достъп на агенцията.

"Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването", зави той.

В НДК председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес откриха срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Цветанов отбеляза, че днешната среща е събрала повече от 130 парламентаристи от 27 национални законодателни институции.

Европол винаги е бил надежден партньор на България според Борисов

Европол винаги е бил надежден партньор на България според Борисов

Премиерът се срещна с бъдещата шефка на Европол