Атентаторът от Истанбул имал връзки с групировката „Ислямска държава”. Това обяви пред журналисти турският вътрешен министър Ефкан Ала, цитиран от „Хюриет”.

Припомняме, атентатор самоубиец се взриви вчера на ул. „Истиклял”. Загинаха петима души, включително атентаторът. Сред тях са трима израелски и един ирански граждани. Ранени бяха 36 души. 12 от пострадалите са чужденци от шест държави.
Вчера се лансираха две версии за атентатора. Според едната бил от Кюрдската работническа партия (ПКК), а според друга - от "Ислямска държава". 

В Турция предотвратиха кървава баня с над 600 кг експлозиви

В Турция предотвратиха кървава баня с над 600 кг експлозиви

ПКК възнамерявали да ги взривят на тържествата за Невруз

„Самоличността на терориста, който извърши тази ужасна самоубийствена атака, е определена. Този човек, този терорист e Мехмет Йозтюрк, роден през 1992 г. и регистриран в провинция Газиантеп. Данните до момента показват, че терористът има връзки с терористичната организация ДАЕШ („Ислямска държава”)", заяви министърът.

Йозтюрк е бил в списъка с издирваните в Турция терористи от „Ислямска държава”.

Самоличността на 24-годишния Мехмет Йозтюрк е потвърдена с ДНК тестове на проби, взети от негови роднини. Баща му казал, че мъжът на видеото от атаката изглежда като сина му, за когото дълго време се смятало, че е изчезнал в Сирия. Наскоро обаче било съобщено, че е в Истанбул.

Вътрешният министър Ефкан Ала съобщи още, че петима заподозрени са арестувани във връзка с инцидента. Той допълни, че цялостното разследване на атентата продължава.

Полицията и разследващите се били съсредоточили върху издирването на двама заподозрени от „Ислямска държава” във връзка с атентата в Истанбул. Единият е Саваш Ялдъз, който е сред четиримата членове на „Ислямска държава”, които в момента се издирват в Турция. Другият бил Мехмет Йозтюрк, който се появил на камерите, заснели атентата.

Вътрешният министър допълни, че общо 200 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени из страната във връзка с тържествата за пролетния фестивал „Новруз”, известен още като Персийската нова година, на 21 март.