Петима души са загинали при нов атентат в центъра на Истанбул, а 36 са ранени, съобщава "Хюриет".

Турският здравен министър съобщи, че при атентата са ранени 36 души. Състоянието на 7 от тях е сериозно. Министърът съобщи още, че 12 от ранените са чужденци.

По-рано Агенция "Франс прес" съобщи за четири жертви. Сред ранените има и израелски граждани.

Уточнява се, че около 11:00 ч. местно време, на оживената пешеходна и търговска улица „Истиклял”, е избухнал взрив.

Агенция „Новости” уточнява, че нападението на атентатор самоубиец е извършено в близост до гръцкото консулство, но няма пострадали дипломати.

Сред загиналите са 3 израелски и един ирански граждани. 

Би Би Си напомня, че  „Истиклял” е туристическа търговска улица, която традиционно е препълнена с хора през уикенда.

Ройтерс информира, че първоначалните планове на готвения атентат били той да стане на по-оживено място в Истанбул, но полицията ги осуетила.

По информация на телевизия Си Ен Ен Тюрк атентаторът самоубиец се бил насочил към действителната цел, когато бомбата избухнала пред дюнерджийница.

ITV също съобщава, че атентаторът самоубиец е планирал да извърши атаката на по-оживено място, но бил забелязан от полицията, която попречила на намеренията му и взривил бомбата без страх. Телевизията се позовава на информация от високопоставено официално лице.

Кюрдски екстремисти вероятно стоят зад атентата в Истанбул
Обновена

Кюрдски екстремисти вероятно стоят зад атентата в Истанбул

Не се изключва и атентаторът да е от "Ислямска държава"

Официалният представител казва, че първоначалните констатации показват, че „Кюрдската работническа партия” (ПКК) или един от нейните филиали е извършил атентата на ул. „Истиклял”.

Той обвини ПКК в планирането на „агресивни” атаки по време на пролетния фестивал „Невруз”, още известен като Персийската нова година.

Атентаторът от Истанбул бил свързан с „Ислямска държава”

Атентаторът от Истанбул бил свързан с „Ислямска държава”

Самоличността му е установена

Атентатът е станал пред офиса на местния управител в кв. „Бейоглу”, обясни пред журналисти управителят на Истанбул Васил Шахин.

Пешеходната улица е напълно отцепена. В района са разположени полицаи и линейки.

Новинарската агенция „Доган” съобщава, че шестима от ранените са били откарани в болница „Хасеки”, като един от тях е в критично състояние. Другите двама в критично състояние са били транспортирани в болница „Шишли Ефтал”.

Сред ранените има трима израелски граждани. Говорителят на израелското външно министерство потвърди, че израелски граждани са били ранени, но не потвърди броя им, както и в какво състояние са те.

Скин, водеща вокалистка на световноизвестната британска група „Скунк Ананси”, е сред свидетелите на атаката.

„Мощен бомбен взрив извън нашия хотел. Аз съм добре, много разстроена, има загинали, ужасно е”, написала певицата в официалния профил в „Туитър”.