Установена е самоличността на атентатора от Истанбул и негова връзка с „Ислямска държава”. Той е пристигнал в Турция от Сирия през октомври миналата година.

Разследващите са намерили части от разпокъсаното от бомбата тяло на терориста близо до мястото на експлозията, съобщава кореспондентката на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Именно тези нови данни навеждат на мисълта, че атентаторът може да е от терористичната групировка „Ислямска държава”.

Припомняме, че първоначално турски официален представител съобщи, че атентатът може да е извършен от Кюрдската работническа партия (ПКК) или неин филиал. Впоследствие бе обявено, че нови данни показват, че атентаторът може да е от „Ислямска държава”.

При атентата на бул. „Истиклял” загинаха петима души, а 36 бяха ранени. Полицията е задържала един човек по подозрение, че е замесен. Името на задържания не е съобщено, тъй като на турските медии е въведена временна забрана да разкриват подробности от разследването на атентата.

Следствието се води от петима прокурори от отдела за борба с тероризма, назначени от Генералната прокуратура на Истанбул.

Турските власти смятат, че днешният атентат може да е подобен на този от месец февруари, когато терорист се взриви на площад „Султанахмед” и уби германски туристи.

По информация от очевидци атентаторът на „Истиклял” задействал бомбата точно, когато минавал покрай група чужденци.

Здравният министър Мехмед Мюеззиноглу  по-рано обяви, че 12 от ранените при днешния атентат са чужденци. Те са от шест държави - Германия, Израел, Иран и Ирландия, Исландия и ОАЕ. 

"Хюриет" съобщава, позовавайки се на официални лица, че сред загиналите са 3 израелски и един ирански граждани.