Под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") са останали не повече от 5 на сто от територията на Сирия. Това твърди руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

"Днес ДАЕШ контролират не повече от 5 процента, като до началото на операцията (30 септември 2015 г.) на Въздушно-космическите сили на Русия ДАЕШ контролираха над 70 процента от територията на Сирия", уверил Шойгу.

Открили най-модерните американски оръжия в склад на ДАЕШ в Сирия

Открили най-модерните американски оръжия в склад на ДАЕШ в Сирия

Това обяви сирийски генарал

Той също така заявил, че за две години в резултат на действията на руските Въздушно-космически сили са били унищожени 948 тренировъчни лагера, 666 фабрики и цехове за производство на боеприпаси, както и около 1 500 единици военна техника на терористите.

"Освободени бяха 998 града и населени места, освободената площ е над 500 хил. кв. км. Ликвидирани бяха голяма част от терористите. Започна процесът по възстановяването на мирния живот в страната. Над 1 млн. души се завърнаха по домовете си", уточни руският военен министър.

Той също така отбелязал, че в резултат на действията на руските власти вече около 2 500 населени места са се присъединили към процеса на помирение. Действията на руснаците били прекъснали и голяма част от източниците на финансиране на терористичната групировка.