Касетъчни боеприпаси не трябва да се изпращат в помощ на Украйна. Това съобщи испанският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави, включително Испания. Те обикновено освобождават голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно в широка област. Тези, които не успяват да експлодират, представляват опасност за десетилетия.

Маргарите Роблес посочи, че Испания има твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не могат да бъдат доставени при никакви обстоятелства. Не на касетъчните бомби и "да" на законната защита на Украйна, уточни тя.

По думите й решението за изпращане на касетъчни бомби е било решение, взето от правителството на САЩ, а не от НАТО, чийто член е Испания.

Русия, Украйна и Съединените щати не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера им.

Припомняме, че САЩ взе решение да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна. Германия от своя страна се противопостави на тази идея.

Washington Post: Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Киев

Washington Post: Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Киев

Те са забранени в повече от 120 страни по света, но не и в САЩ, Русия и Украйна