Броят на чуждестранните туристи в Испания скочи с 13% през първата половина на 2024 г., поставяйки страната на път за още една рекордна година по брой посетители въпреки нарастващото недоволство от въздействието на ваканционната индустрия в някои горещи туристически точки.

За шестте месеца до края на юни 42,5 милиона международни посетители са пристигнали в Испания, като само през месец юни е отбелязан ръст от 12% до 9 милиона с набиране на по-натоварения летен период, съобщи испанската агенция за данни INE в петък.

Това означава, че 2024 г. се очертава да бъде още една рекордна година за Испания, която вече е втората най-посещавана страна в света след Франция, което прави вероятно тя да надмине миналогодишния връх от 85 милиона туристи.

Но за някои испанци в най-популярните дестинации, включително Майорка, Барселона и Канарските острови, има нарастващо безпокойство относно притока на туристи и тяхното въздействие върху жилищните разходи и местните жители организираха протести.

По-рано през юли малка група активисти срещу туризма в Барселона пръскаха с водни пистолети срещу чуждестранни посетители, скандирайки "туристите да се приберат у дома".

Данните показват, че туристите са похарчили 12,3 милиарда евро в Испания през юни, 17% повече от същия месец на миналата година, спомагайки за стимулиране на икономическия растеж, но подчертавайки предизвикателството за правителство, което се опитва да намери правилния баланс между туризма и местните интереси.

Местните обвиняват бума на ваканционните имоти под наем в платформи като Airbnb и Booking.com за липсата на достъпни жилища в Испания.

Според публикуваните в петък данни туристите все по-често предпочитат да отсядат в апартаменти под наем. Броят на посетителите през първото полугодие на годината, отседнали в този тип места за настаняване, се е увеличил с 30%, докато тези, отседнали в хотели, са с 11%.

Барселона не може да се справи с безкрайния растеж на туризма

Барселона не може да се справи с безкрайния растеж на туризма

Джауме Колбони каза, че ще продължи да полага усилия за ограничаване краткосрочните наеми