Испания прие директива за авторските права на Европейския съюз (ЕС), която позволява на онлайн новинарски платформи да се договарят директно с доставчиците на съдържание, каза правителството във вторник, цитирано от "Ройтерс". Така, завръщането на Google News вече се подготвя в страната.

Google News, който има връзки към съдържание на трети страни, затвори в Испания в края на 2014 г. в отговор на законодателството, което го принуди да плаща лицензионна такса за повторно публикуване на заглавия или откъси от новини.

Google заяви, че иска да върне своите новинарски услуги в Испания, но ще анализира внимателно закона, преди да поеме твърд ангажимент.

Министерството на културата на Испания заяви, че новият закон привежда националното законодателство за авторското право в съответствие с дигиталната среда и ще помогне на художниците и творците да получават справедливо възнаграждение за работата си.

Арсенио Есколар, председател на асоциацията на издателите CLABE, която обединява около 1000 новинарски издания, включително водещи дигитални марки като El Espanol и Eldiario.es, заяви, че е доволен от новото законодателство.

"Доволни сме, защото медийните издатели си върнаха юздите на управлението на нашите права, отвлечени преди няколко години от закон, който ние от CLABE винаги сме смятали за несправедлив и вреден", каза той в имейл до сътрудници.

Google постигна споразумения с френски медии за авторските права

Google постигна споразумения с френски медии за авторските права

Сред тези медии са френските топ ежедневници "Монд", "Фигаро" и "Либерасион"

"Ройтерс" съобщи през февруари, че някои издатели, представлявани от медийната асоциация AMI, която представлява предимно традиционните медии, са за запазване на старата система. AMI отказа коментар във вторник.

Припомняме, че от Google съобщиха през ноември, че са сключили "индивидуални споразумения" за авторските права с френски вестници и списания.