Парламентът на Испания в четвъртък ратифицира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи "Ройтерс".

Долната камара одобри присъединяването с 290 гласа "за", 11 "против" и 47 "въздържал се".

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Заедно с нашите съюзници ние сами ще оформим бъдещето, което искаме да видим - обяви американският президент.

"Това е исторически резултат, защото ние консолидираме НАТО като съюз на свободни и доброволни демокрации, които са обединени да защитават мира", каза Серхио Гутиерес, депутат от управляващата Социалистическа партия.

След ратификацията от Испания пет държави остават в списъка и ратификацията може да отнеме до една година. България вече одобри присъединяването.

Така двете скандинавски страни са вече една стъпка по-близо до присъединяването към алианса в най-значимото му разширяване от 90-те години на миналия век.

Припомняме, че през август Франция и САЩ пуснаха Финландия и Швеция за НАТО. 

Швеция и Финландия кандидатстваха през май за членство в 30-членния съюз в отговор на руската инвазия на 24 февруари. Русия многократно е предупреждавала двете страни да не се присъединяват към алианса и нарича действията си в Украйна "специална военна операция".

Турция блокира процеса на присъединяване, като изиска тези страни да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара обвинените в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г. и да премахнат забраните за доставки на оръжие за Турция.

Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

На 3 август Националното събрание на Франция ратифицира протокола

На 28 юни външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум, който премахва пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

По-късно Анкара заяви, че той не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако Стокхолм и Хелзинки не е спазил разпоредбите, заложени в него.

Съюзниците от НАТО подписаха протокола за присъединяване на двете страни през юли. Той трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички негови членове, преди Финландия и Швеция да могат да бъдат защитени от клаузата за отбрана. 

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Ако двете страни не спазят обещанията си към Анкара за борба с тероризма