Френският президент Еманюел Макрон подписа в събота протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. Това съобщи AFP, като се позова на Елисейския дворец.

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Заедно с нашите съюзници ние сами ще оформим бъдещето, което искаме да видим - обяви американският президент.

"Този избор на Финландия и Швеция ще укрепи тяхната сигурност пред лицето на съществуващата заплаха в непосредствена близост до тях и ще даде значителен принос за колективната позиция и нашата европейска сигурност, предвид възможностите на тези двама партньори", се казва в съобщението.

На 3 август Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция ратифицира протокола за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО трябва да бъде ратифицирано от всички членове на блока. Към днешна дата повече от 20 от 30-те държави, които съставляват алианса, са го направили.

Народното събрание подкрепи Швеция и Финландия за НАТО

Народното събрание подкрепи Швеция и Финландия за НАТО

Законотворците гласуваха със 195 гласа "За", "против" - 11 и без въздържали се

На 18 май Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО, но Турция незабавно блокира процеса на присъединяване, като изиска тези страни да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара обвинените в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г. и да премахнат забраните за доставки на оръжие за Турция.

На 28 юни външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум, който премахва пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

По-късно Анкара заяви, че той не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако Стокхолм и Хелзинки не е спазил разпоредбите, заложени в него.

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Ако двете страни не спазят обещанията си към Анкара за борба с тероризма