Испания увеличава разходите за отбрана, като част от ангажимента към НАТО, да отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, съобщава Асошиейтед прес.

Членовете на кабинета одобриха еднократни разходи от почти 1 милиард евро за Министерството на отбраната на Испания, които според правителството са необходими за покриване на неочаквани разходи, причинени от инвазията на Русия в Украйна.

Испания изпрати военна и хуманитарна помощ на Украйна и разположи повече войски и самолети в мисиите на НАТО в Източна Европа.

Лидерите на НАТО се споразумяха на срещата на върха, проведена в Мадрид миналата седмица, да разширят усилията си за достигане на всички членове на алианса до границата от 2% от БВП. В момента само девет от 30-те членове на западния военен съюз изпълняват или надминават тази цел.

Испания обеща на среща на върха на НАТО, проведена в Мадрид миналата седмица, че ще достигне целта от 2% от БВП до 2029 г. Това би означавало удвояване на бюджета й за военни разходи от сегашните 13 милиарда евро на 26 милиарда евро след седем години.

В момента Испания харчи 1% от своя БВП за отбрана. Само Люксембург харчи по-нисък процент от БВП за отбрана от Испания в Северноатлантическия алианс, според НАТО.

САЩ, които осигуряват по-голямата част от силите на НАТО, отдавна се оплакват, че някои от европейските им съюзници не го представят достатъчно. Испания, например, се опита да компенсира недостатъчното изразходване на средства, като предостави войски, самолети и кораби за мисиите на НАТО.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари предизвика движение за превъоръжаване в много европейски страни. Германия, която досега е изразходвала само 1,4% от своя БВП за отбрана, одобри специален фонд от 100 милиарда евро за укрепване на армията на страната.

НАТО драстично увеличава броя на силите за бързо реагиране
Обновена

НАТО драстично увеличава броя на силите за бързо реагиране

Планира се войниците да бъдат увеличени от 40 000 на 300 000

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на срещата на върха миналата седмица, че съюзниците са потвърдили ангажимента си за минимум 2%. Той каза, че 19 членове са обещали да го изпълнят до 2024 г., а останалите пет, включително Испания, ще го последват.

"Два процента все повече се считат за долна граница, а не за таван", каза Столтенберг на срещата на върха, на която НАТО обяви Русия за своя основна заплаха и описа нарастващите военни амбиции на Китай като "предизвикателство".

Решението на Испания да покаже на НАТО, че е готова да харчи повече за своите въоръжени сили, рискува да предизвика търкания в лявата управляваща коалиция, която няма мнозинство в парламента.

Младшият член на правителството, United We Can, е твърдо против повече разходи за военните, поискани от социалистическия премиер Педро Санчес. Лявата партия призова за среща на коалицията, за да обсъди своите приоритети в разходите.

Говорителят на правителството Изабел Родригес каза след заседанието на кабинета, че одобреното във вторник военно финансиране е прието "като част от нашия ангажимент за ясен и твърд отговор на нахлуването в Украйна и за посрещане на извънредните разходи за нашите въоръжени сили, създадени от войната ."

Педро Санчес за АП: Срещата на върха на НАТО показва единство в защита на демокрацията

Педро Санчес за АП: Срещата на върха на НАТО показва единство в защита на демокрацията

Защита на всеки сантиметър съюзническа територия