Върховният съд на Испания във вторник поднови разследване за използването на софтуера Pegasus на израелската фирма за киберразузнаване NSO Group за шпиониране на премиера Педро Санчес и други испански политици, предава Ройтерс.

Разследващите ще споделят информация с Франция, където политици и други фигури също са били набелязани. Проверката има за цел да установи кой стои зад шпионирането. Все още няма конкретни обвиняеми.

През 2022 г. правителството на Испания заяви, че софтуер от NSO Group е бил използван за шпиониране на министри, което предизвика политическа криза в Испания, която доведе до оставката на шефа на службите в страната.

Правителството не уточни дали чуждестранни или испански групи са заподозрени, че стоят зад шпионажа.

Върховният съд започна да разследва въпроса, но отложи делото миналата година, след като каза, че израелските власти не сътрудничат на разследването.

Но съдия Хосе Луис Калама реши да поднови разследването си, след като Франция му изпрати подробности от собственото си разследване за използването на софтуера Pegasus за шпиониране на телефони, принадлежащи на репортери, адвокати и обществени фигури, както и на членове на френското правителство и политици през 2021 г.

Френският президент Еманюел Макрон смени мобилния си телефон и телефонния си номер в светлината на случая с шпионския софтуер Pegasus.

Калама каза във вторник, че сравняването на испанските констатации с техническите данни, изпратени от Франция, може да помогне за придвижването на случая.

Съдията нареди експертен анализ, който да проучи техническите елементи, събрани при френското и испанското разследване, и да установи авторството на кибератаките.

Калама каза, че очаква по-обширен обмен на информация с френските власти, след като анализът приключи.

"Всичко това ще позволи съвместни и координирани действия на френските и испанските съдебни власти, за да се определи авторството на кибератаката, извършена чрез шпионската програма Pegasus във Франция и Испания", каза той.

Следи от шпионски софтуер в телефона на Елена Йончева

Следи от шпионски софтуер в телефона на Елена Йончева

Такива са открити в телефона на френската евродепутатка Натали Лоазо