Започва съдебното дело срещу испанската принцеса Кристина и нейния съпруг под засилен интерес и критично вглеждане на световните медии.

Двамата отговарят пред съда по обвинения в корупция, случай, който разгневи испанската общественост и опетни репутация на монархията, отбелязва „Франс прес”.  

Кристина, която е 50-годишна и е майка на четири деца, притежаваща магистърска степен от Нюйоркския университет, е първата кралска особа в Испания, изправена на подсъдимата скамейка по криминални обвинения, след като монархията беше възстановена след смъртта през 1975 г. на диктатора генерал Франсиско Франко.

Съдебният процес срещу принцесата и останалите 17 обвинени, включително съпругът й, бившия олимпийски медалист по хандбал Иняки Урдангарин, се провежда в град Палма, намиращ се на средиземноморския остров Майорка, където испанското кралско семейство има ваканционен имот.  

Кралската двойка е пристигнала заедно час преди стартирането на процеса, влизайки бързо в сградата на съда.

Кристина е обвинена в укриване на данъци, докато съпругът й е обвинен за по-сериозни престъпления като незаконно присвояване, търговия с влияние, фалшифициране на документи, пране на пари и данъчни измами.