Испанският министър на отбраната заяви, че конфликтът в Газа е истински геноцид. Отношенията между Израел и Испания се влошиха след решението на Мадрид да признае палестинската държава, съобщава Ройтерс.

Не можем да пренебрегнем това, което се случва в Газа. Това което се случва е истински геноцид, посочи Маргарита Роблес. По думите й признаването на Палестина от Мадрид не е ход срещу Израел, а има за цел да помогне за прекратяване на насилието в Газа.

Испания, заедно с Ирландия и Норвегия, обявиха, че ще признаят палестинска държава на 28 май, което предизвика гневна реакция от страна на Израел, който определи това като "награда за тероризма" и отзова своите посланици от трите столици.

Израел категорично отхвърли обвиненията, отправени срещу него от Южна Африка в Международния съд (МС), че извършва геноцид срещу палестинците, заявявайки, че води война срещу групировката Хамас.

Военната кампания в Израел в Газа доведе до смъртта на над 36 000 души, повечето от които цивилни, и опустоши голяма част от анклава.

На 24 май 2024 г. Международният съд нареди на Израел да прекрати офанзивата си в Рафах.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес отбеляза, че Израел трябва да се подчини на решението на съда.

САЩ не приемат войната в Газа като геноцид

САЩ не приемат войната в Газа като геноцид

Но продължават да считат военната операция в Рафах за грешка