Испанското правителство отхвърли искането на каталунските сепаратисти за провеждане на преговори, предаде Дойче веле. Министър-председателят Педро Санчес заяви, че първи премиерът на Каталуния Ким Тора трябва да осъди безредиците, при които бяха ранени десетки хора.

Вече пети ден сепаратистите провеждат масови протести, съпроводени със сблъсъци и палежи. Тази вечер демонстрантите продължиха да строят барикади, като някои места загражденията пламнаха и се наложи намесата на пожарни екипи. За първи път от началото на протестите полицията използва устройства, изстрелващи бързо втвърдяваща се пяна. На акцията в Барселона се събраха около 6000 души.

Десетки ранени след протестите в Барселона

Десетки ранени след протестите в Барселона

Стотици полети са отменени

Според Ким Тора, протестите не изразяват мирния характер на сепаратисткото движение.

Кметицата на Барселона Ада Колау призова жителите към спокойствие. "Подобно положение не може да продължава. Барселона не заслужава това." - подчерта тя.

Протести имаше и в северозападния град Жирона, където около 1000 души се опитаха да блокират изхода на сградата на местната полиция. В северния град Сабадел протестираха около 2500 души.

На 18 октомври в Каталуния започна обща стачка в знак на несъгласие с постановените от Върховния съд присъди срещу 9 сепаратистки лидери. На 14 октомври те бяха осъдени на лишаване от свобода със срокове до 13 години заради незаконното провеждане на референдум за независимост на региона.

Улиците на Барселона пламнаха от бензинови бомби

Улиците на Барселона пламнаха от бензинови бомби

Протестиращите подпалиха автомобили и хвърлиха киселина по полицията