На 7 септември украинските сили продължиха настъпателната си операция близо до Бахмут и в западната Запорожка област.

ISW: Украинските сили настъпват в западната част на Запорожие

ISW: Украинските сили настъпват в западната част на Запорожие

Руски източници продължават да се оплакват, че не разполагат с достатъчно контрабатарейни способности и артилерийски боеприпаси

И на двата фронта те постигнаха допълнителни успехи, съобщава Институтът за изследване на войната.

Трент Мол, който е директор в Агенцията за военно разузнаване на САЩ и отговаря за анализите, обяви, че има "реалистична възможност" украинските сили да пробият цялата руска отбрана в Южна Украйна до края на 2023 година.

Той предположи, че руската отбрана е по-слаба от преди. Украинските сили постигат тактически успехи и според Института за изследване на войната Украйна може да постигне желания успех във войната и през 2023 година.

Трябва обаче да се отчетат и последващите действия на руската отбрана, която все още представлява сериозно  предизвикателство за украинските сили, предупреждават от Института за изследване на войната.

През нощта на 6 срещу 7 септември руските сили извършиха широкомащабна атака с дрон Shahed-136/131 срещу Сумска и Одеска област.

В същото време властите в Московска област арестуваха командира на 1-ва армия, която е специализирана в противовъздушна и противоракетна отбрана, по обвинение в корупция. Това се случва на фона на продължаващи и ескалиращи атаки с дронове срещу Москва.

Лондон: С атаките си край Купянск Русия цели да раздели украинските части

Лондон: С атаките си край Купянск Русия цели да раздели украинските части

Продължава украинското настъпление на юг

Руските сили продължиха настъпателната си операция по линията Купянск-Сватове-Креминна, в посока Бахмут, по линията Авдиевка-Донецк и в граничния район на Донецк-Запорожска област.