New York Times (NYT) цитира бивши и настоящи високопоставени руски, американски и международни служители, които твърдят, че руският президент Владимир Путин използва посредници, за да покаже интерес към примирие с Украйна. Въпреки неотдавнашните публични изявления за обратното намерение на Кремъл. NYT предупреди обаче, че сигналите може и да не отразяват истинско желание за преговори.

Няколко възможни мотивации, които Путин може да има: предстоящите руски президентски избори през март 2024 г., желанието да остави възможностите си отворени по отношение разрешаването на войната и да се възползва от предполагаемата отслабваща западна подкрепа за Украйна и "отвличане на вниманието" от войната Израел-Хамас.

Временно прекратяване на огъня би било от полза за Русия, като ѝ даде време да се подготви след това за подновяване на бойните действия, както ISW редовно предупреждава. NYT припомня, че Путин наскоро потвърди максималистичните цели на Русия за пълна украинска и западна капитулация. Това е в противоречие с личното желание на Путин да "обяви победа и да продължи напред".

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за състоянието на фронта в Украйна.

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Първите знаци били подадени още през есента на 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред NYT, че "Русия продължава да е готова за преговори, но изключително за постигането на собствените си цели" в отговор на въпрос относно желанието да преговаря за прекратяване на огъня по сегашните линии.

Путин наскоро повтори, че неговите максималистични цели в Украйна - "денацификация", "демилитаризация" и налагането на "неутрален статут" на Украйна - остават непроменени, а Путин и висши служители на Кремъл все повече изразяват експанзионистична реторика, показваща, че целите на Путин правят не изключва по-нататъшни руски териториални завоевания в Украйна.

Кремъл вероятно използва обратни канали, за да постигне подобен ефект сред западните дебати за по-нататъшна военна помощ на Украйна.

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта

Командващият руските въздушнодесантни сили генерал-полковник Михаил Теплински косвено посочи, че са подложени на значителен натиск да провеждат бързи настъпателни операции близо до Бахмут и да отблъснат украинските атаки на източния (левия) бряг на Херсонска област. Теплински публикува предварително записана встъпителна реч на 23 декември, за да поздрави зимните випуски на Рязанското висше въздушнодесантно командно училище, в която той очерта участието в текущите бойни операции в Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Теплински твърди, че силите са отблъснали украинското контранастъпление в Запорожка област през лятото и есента на 2023 г. и добавя, че елементи на руските 98-ма и 106-та гвардейски дивизии са започнали настъпателни операции в посока Соледар-Бахмут през ноември. Теплински внимателно се отказа от дискусията си за операциите с наблюдението, че умишлено поддържа бавен темп на атаки в посока Бахмут, за да избегне високи нива на жертви и да даде приоритет на изтощаването на украинските сили пред изтласкването им от техните позиции.

Акцентът върху бавното настъпление може да е опит да се изпрати съобщение до висшия ешелон на руското военно командване - като началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов - че очакванията на командването за бързо настъпление близо до Бахмут са нереалистични без значителни загуби и жертви.

Теплински пусна подобно видео през февруари 2023 г., в което осъди висшето военно командване за ангажиране на войските в безсмислени атаки за постигане на незначителни тактически печалби при висока цена на жива сила, вероятно във връзка с участието в битките за Соледар през януари 2023 г.

Теплински също така заяви, че елементи от новосформираната 104-та дивизия неуморно се борят за отблъскване на украинските сили от източния бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област, въпреки факта, че тези елементи не са толкова боеспособни, колкото други (по-опитни) сили. Теплински заяви, че въпреки усилията, украинските сили продължават да разполагат допълнителни подкрепления на източния бряг, но твърди, че победата на Русия е само въпрос на време.

ISW забеляза, че Путин изтъква тактическата и оперативна ситуация в Кринки на източния бряг по време на своя форум "Пряка линия" на 14 декември, което може да е отразило чувствителността на Путин към продължаващата невралгия на руското информационно пространство относно руските операции в района.

Как украинското предмостие промени ситуацията в Херсонска област

Как украинското предмостие промени ситуацията в Херсонска област

Според Путин то има основно политическо значение

Руските сили извършиха серия от удари с безпилотни самолети Shahed-136/131 срещу Украйна в нощта на 22 срещу 23 декември. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли девет дрона Shahed от Балаклава, окупирания Крим и Приморско-Ахтарск, Краснодарски край в нощта на 22 срещу 23 декември и че украинските сили са свалили всички дронове.

Скорошен анализ на OSINT анализатора М. Т. Андерсън потвърждава, че докато руските сили са преместили по-голямата част от активите на Черноморския флот далеч от окупирания Севастопол, той поддържа ограничено военноморско присъствие.

Руските окупационни власти изграждат избирателна инфраструктура в окупирана Украйна, за да определят условията за предстоящите президентски избори. На 23 декември руски източници съобщиха, че предизборните щабове са започнали да събират подписи за кандидатурата на руския президент Владимир Путин в окупирания Крим и Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области.

ТАСС отбеляза, че окупационните власти са отворили пункт за събиране на подписи в окупираната Херсонска област, на местен пазар за "удобство" на жителите, което предполага, че окупационните власти разполагат съвместно избирателна инфраструктура с основна инфраструктура за услуги, за да принудят хората да участват в изборните процеси.

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Независимите кандидати трябва да съберат 300 хиляди подписа

Руски официални лица поставят условия да твърдят невярно, че украинските сили планират да започнат бойни полети от въздушни бази на НАТО. Руският заместник-министър на отбраната Сергей Рябков заяви на 22 декември, че западни служители обсъждат разрешаването на Украйна да използва летища на НАТО за бойни операции, тъй като украинските летища са толкова повредени, и предупреди, че това решение ще има "сериозни последици".

Руският външен министър Сергей Лавров отправи слабо завоалирана заплаха към НАТО на 18 декември, твърдейки, че западните дискусии относно разрешаването на украинските сили да използват летища на НАТО са "опасни мисли".

Западни служители многократно са заявявали намерението си да изпратят самолети F-16 в Украйна и няма индикации, че ще управляват самолети от въздушните бази на НАТО.

ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

Подкрепата за Украйна предлага на Запада най-добрата възможност да избегне руската заплаха